Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Felelős állattartás

mancs2

Sokat hallunk mostanában a felelős állattartásról és sokan felelős állattartónak is tartják magukat. Ez nagyon szép, de vajon mindenki tisztában van azzal, hogy mit is takar ez a kifejezés?

Felelős állattartónak lenni nem könnyű. Szokták is mondani, hogy olyan, mintha gyerekünk lenne. Ahhoz, hogy “felelős szülők” legyünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy mivel is jár egy háziállat.

Háziállat alatt nem csak a kutyákat és macskákat értjük, ide tartoznak a kisállatok, madarak, halak és a hüllők is. Bár jelenleg hazánkban még nem divat (legalább is mi nem tudunk róla), de Angliában még a törpe malackák is a házban laknak. Sokféle háziállat létezik, mi most csak pár észrevételt írunk, hogy mire is kell odafigyelni egy tudatos gazdinak.

1. megfelelő életkörülményeket kell biztosítanunk

Ez azt jelenti, hogy kutyáknál például kinti tartás esetén legyen megfelelő méretű kennel, fedett és szigetelt ház. Kisállatoknál, hüllőknél, halaknál és madaraknál ügyeljünk rá, hogy elég teret biztosítsunk az állatnak. Próbáljuk meg úgy berendezni az akváriumot/terráriumot/ketrecet/kalitkát, hogy minél természetközelibb érzetet adjunk (pl.: fából készült etető, itató, játék, stb…). Arra is figyeljünk, hogy ne zsúfoljunk be mindent, legyen elég mozgástér.

Fontos a megfelelő hőmérséklet és a szellőzés biztosítása. Macskáknál a talpas kaparófát vagy a nagyobb macskabútorokat lehetőleg ne olyan helyre tegyük ahol tűző napra éri. Ugyanez vonatkozik a kisállatok “lakhelyeire” is, hiszen egy terrárium/akvárium nagyon gyorsan felmelegszik. Ügyeljünk arra is, hogy ne  legyenek huzatos helyen sem.

2. alapvető oktatásban kell részesítenünk

Ez a pont csak a kutyákra vonatkozik, de mindenképpen szeretnénk kiemelni (mert sokan sajnos elfelejtik), hogy kutyát oktatni nem abból áll, hogy tud-e pacsit adni, hanem hogy például kutyafuttatókban, más kutyákkal tud-e viselkedni. El lehet-e vele menni kutyás programokra vagy eszeveszettül ugat mindenkit. Lehet-e vele sétálni, el lehet-e engedni, visszajön-e ha hívjuk. Nem azt mondjuk, hogy kedvencedet tanítsd meg az összes vezényszóra és trükkre, de az alapvető dolgokra igen. Ha a kutya bajt csinál, az a gazdi hibája és nem az állaté.

3. változatos és megfelelő táplálkozás biztosítása

Négylábú pajtásainknál is ugyanolyan fontos, hogy ne csak egyfajta tápokat, mesterséges eledelt kapjanak, hanem változatosan tápláljuk őket. Sokan sokféle véleményen vannak, hogy csak házikosztot kapnak vagy csak tápot a kedvencek. A lényeg, hogy változatos legyen, hiszen te sem ennéd egész életedben minden nap ugyanazt az ételt. Legyen vegyesen nedves és száraz táp, vagy házikoszt és táp. (nyilván a hüllőkre, madarakra, halakra ez nem vonatkozik)

Fontos az is, hogy figyeljünk ha kedvenceinknek esetleg valamilyen kímélő diétát kell követnie. Követnünk kell az évszakokat is, és ennek megfelelő táplálékot kell biztosítanunk. De ami fontos, ne etessük túl háziállatainkat!

4. megfelelő higiénia

Igen az ápolás nem csak a kutyákra vagy macskákra vonatkozik. Itt most nem a fürdetésre, szőrápolásra, fésülésre gondolunk – persze ezek is idetartoznak – , hanem a már kevésbé figyelembe vett karomvágás, fogápolás, szem-fül problémák.

Kutyák és macskák esetét a nem megfelelő karomápolás komoly problémákkal is járhat. A macskák mondjuk megoldják ezt maguknak és kaparófa hiányában a bútorainkon lereszelik karmaikat, de a kutyáknál a fájdalmas járás mellett, akár beakadhat és le is szakadhat 1-2 karom.

A személyes higiénia mellett fontos az “élettér” higiéniája is. A macskaalom, ketrecek, kalitkák, terráriumok mindig legyenek rendszeresen takarítva. Halaknál ügyeljünk az akvárium tisztaságára.

5. rendszeres egészségügyi ellátás

Vannak olyan oltások (emlős állatoknál), amiken rendszeresen túl kell esnie kedvencünknek. Egyrészt az állat és más állatok védelmében, másodszor pedig saját érdekünkben. Emellett érdemes időnként részt venni különböző szűréseken is (pl.: szívférgesség szűrés), hiszen jobb megelőzni a bajt.

6. ne hagyd szaporodni!

Ezzel nyilván sokan nem értenek egyet (bár ha itt vagy az oldalon, akkor tudod, hogy mi támogatjuk az ivartalanítást), mert szeretnék ha az ő kis kedvencüknek sok kis babája születne. Nos még számos oka van annak, hogy valaki nem szeretné ivartalaníttatni az állatkáját, de felelős gazdiként gondolnod kell a leendő utódokra is!

Valóban manapság az ivartalanítás előterében a kutyák és macskák állnak, de sok állatorvos végez kisállatokon is beavatkozást, így érdemes élni a lehetőséggel.

 

Még oldalakat írhatnánk teli, hogy mire kell figyelnünk – és lehet majd bővítjük a listát -, de a Felelős állattartás menüpont alatt szeretnénk egy-két témára különösen is felhívni a figyelmet, mivel ezek ugyanúgy hozzátartoznak a felelős állattartáshoz, viszont kevesebbet beszélnek róla. Ilyenek például a