Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

A mikrochip

Hogy kerül ez az ivartalanításról szóló oldalra? Két okból kifolyólag.

  1. Az egyik, mint látható, hogy az ivartalanítást a felelős állattartás részének tekintem, és egy menüpont kifejezetten a kapcsolódó témákról szól.
  2. A másik, hogy többször fordult már elő velem, hogy egy talált állatnál nem volt egyértelműen eldönthető, hogy ivartalanított-e vagy sem. Emiatt 10 ilyen állatból 8 feleslegesen lett műtve. Ha be lettek volna chipezve, és megfelelően leregisztrálva, akkor ezek az állatok ezt a felesleges szenvedést elkerülhették volna.

Tévhitek a mikrochipről: “A chip sugároz és követhető”

Nagyon sok emberrel találkozom, és bizony egészen művelt emberektől is gyakran hallom a kérdést: nem árt az az állatomnak, ha bechipeztetem? Szeretném ezt a nagyon elterjedt tévhitet eloszlatni, a válasz: nem, nem árt.

mikrochipAzt is nagyon kevesen tudják, hogy a mikrochip beültetése olyan, mintha egy szurit kapna az állat, csak némileg vastagabb tűvel.

Sokféle mikrochip van, tekintettel arra, hogy sok gyártó készít chipet. Az azonban mindegyikben közös, hogy egy vastagabb tűvel juttatják be a bőr alá, elfogadottan a nyak bal oldalán. Ez ugyanúgy sterilen történik, mint az oltás, használat után eldobják a tűt.

Van egy sztenderdtől eltérő kisméretű chip is forgalomban. Drágább, de nem vészesen és a pici állatoknak (kb. 4 kiló alatt, de nyakmérettől, bőrtől is függ mikor érdemes ezt választani) érdemes inkább ezt beadatni. Funkcióját tekintve mindenben megegyezik a sztenderd méretű chippel. Egyeztess az állatorvosoddal és ha nem tart ilyet tud neked rendelni.

A chip egy számsort hordoz, amit a nyakhoz közel az erre kialakított chipleolvasó tud megmutatni. A 7. kerületben kialakítottak egy speciális leolvasót, ami messzebbről is tud olvasni, 50-80 centiméterről. Így nem kell feltétlenül teljesen megközelíteni a kóbor kutyát vagy a nem megfelelően sétáltatott kutyát a közterület felügyelőknek.

Ez azonban igencsak távol áll attól a helytelen elképzeléstől, hogy a chip sugároz és műholdas nyomkövetésre alkalmas!

Semmilyen kóros elváltozást sem okoz, nem képződik rákos daganat vagy bármilyen szövődmény amiatt, hogy a chipet tartalmazó szövetbarát kicsike kapszulát beültették a nyak bőre alá. Általában beágyazódik a beültetés környékén.

Okozza ellenben, hogy ha megtalál valaki egy állatot, akkor nem kell hetekig, hónapokig keresni a gazdáját, ha egyáltalán megtalálja. Okozza azt is, hogy a talált állat nem kerül kiírtásra gyepmesteri telepeken.

Fontos: időnként ellenőriztesd le állatorvossal, hogy a chip még mindig a nyak bal oldalán helyezkedik-e el. Ritkán, de előfordul, hogy elvándorol. Találtunk már chipet szügynél, de még faroktőnél is. Az ilyen elvándorolt chipet egy nem gyakorlott állatorvos nem biztos, hogy megtalál és könnyen úgy járhat a chipezett állat, mint a chip nélküli…

A mikrochip beültetése nem elegendő, le is kell regisztráltatni. Attól, hogy egy állatnak egyedi sorszáma van, még nem fogjuk tudni ki a gazdája, őt hogy hívják, stb. Magyarországon több adatbázis is van, de 2013.01.01 óta – ekkortól kötelező a 4 hónapot betöltött kutyák chipezése –  a Magyar Állatorvosi Kamara által kialakított országos rendszer az, amit hivatalosan használnak.  Ezt a petvetdata weboldalon érheted el.

petvetdata

Ha esetleg az állatod nem szerepel ebben a nyilvántartásban, akkor kérd meg állatorvosod, hogy regisztrálja be (ez minimális költséggel jár, ha nem a chipet beültető állatorvoshoz mész).

Adj esélyt cicádnak, nyuszidnak, vadászgörényednek is, bár nem kötelező, de chipeztesd és regisztráltasd őket is!

A petvetdata rendszeréből rendszeresen jelentik az adatokat az európai egységes rendszerbe is, amit itt érsz el.

Szerző: Legendi Jutka