Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Hogyan válassz kedvencet

Amikor úgy döntesz szeretnél egy vagy több állatot magadhoz venni, gondold végig az alábbiakat:

  • alkalmas vagy-e rá?
  • van-e megfelelő élettér az állatnak?
  • tudod-e biztosítani az élelmezését?
  •  tudod-e biztosítani az alapvető és a felmerülő orvosi költségeit hosszú éveken át?

Ha mindezt meg tudod oldani, el kell döntened milyen állat való neked, halak, madarak, kutya, macska, görény, hörcsög, teknős etc. Ha többen éltek együtt, akkor közösen döntsetek!

pets
Magyarországon nagyon elterjedt, hogy ha gyermek születik, ha válnak a szülők, ha költözés van, akkor az állattól a lehető leghamarabb meg akarnak szabadulni gazdái. Kérlek adj esélyt kedvencednek, nekem már két kislányom van, az állataink tökéletesen alkalmazkodtak az új helyzethez! Ha tudod, hogy válni fogsz, költözöl, elutazol, stb., akkor a lehető leghamarabb keress új gazdát, az nem megoldás, hogy 2-5 nappal előtte kezded!

Néhány tipp:
Macska esetében a hosszúszőrűek sokkal több ápolást, gondozást igényelnek, és megeshet, hogy a lakást is többet kell takarítani utánuk. Ha lakásban fogod tartani vagy bejárhat a macska, akkor almot kell tartanod, azt 2-3 napi rendszerességgel cserélni (manapság már kapni szilikonos almot, ami tovább bírja, de a szilárd ürüléket akkor is gyakran el kell távolítani, mert a macskák nagyon kényesek a tisztaságra). Gondold át mit szeretnél, vannak bújós, hízelgős cicák és vannak mufurcabb nem igazán simogathatóak. Ne a külalak hanem a tulajdonság alapján válassz!

A kutyáknál is alapvetően fontos, hogy lakásba vagy kertbe kerül-e. Ne a külalakja és a mérete alapján válassz, hanem a szokásai alapján. Hosszú szőrű általában kertbe, rövid szőrű lakásba alkalmasabb, de feltétlenül szükséges biztosítani neki egy jól szigetelt házat, ha mégis kerti kutya lesz. A kistestű vadászkutyák általában inkább kertbe valók, a pincsik pedig például hiába hosszabb szőrűek, inkább lakásba! Döntsd el, hogy őrző-védő kutyát szeretnél-e vagy szelídet, és ennek megfelelően válassz!

Sok ember mindenképp kölyök állatot vagy maximum egy éveset szeretne befogadni. Azt gondolják könnyebben nevelhető, jobban alkalmazkodik az emberekhez és a már meglévő állatokhoz.
Tapasztalataim és kutatások bizonyítják, hogy egy felnőtt állat akár egy nap után ugyanannyira vagy még jobban tud ragaszkodni új helyéhez, gazdáihoz. Adj esélyt egy idősebb állatnak, ő már nem rágja szét a holmijaidat, ugyanúgy tud veled játszani, ha olyan alkatúra vágysz, és ez alapján választasz.
Felnőtt állatnál már sokkal könnyebben eldönthető szakember segítsége nélkül is, hogy milyen a temperamentuma, a kölykök ivarérés tájt sokat változhatnak.

Fontos az is, hogy olyan temperamentumú állatot válassz, amelyik illik az életviteledhez. Aki napokra is elutazik, az halakat vagy hüllőket válasszon. A kutyáknál nagyon jellemző, hogy fajta és fajta közt, de még fajtán belül az egyedek közt is nagyon eltérő temperamentummal találkozhatunk.
Mindig az állat igényeit mérlegeld, mennyi mozgásra van szüksége, elég-e sétáltatni vagy annyira pörgős, hogy feltétlenül speciális tanítással, vagy akár sportolással is le kell vezetni az energiáit. Mostanában divatkutya a Golden, akiről a legtöbben nem tudják, hogy vadászkutya és feladatra, tanulásra született. Ha ezt nem kapja meg unalmában igencsak sok kárt okozhat, mert talál magának elfoglaltságot egész biztos. Egyre divatosabbak a Border collie-k, akik szintén, terelőkutyaként igen magas mozgás és feladatigényes állatok.
Van olyan kutya, amelyik elvan egy kertben egész életében (bár nem támogatjuk ezt, félreértés ne essék, minden kutyának jót tesz, ha ingerek érik, találkozhat fajtársaival, stb.) és van amelyik elvan heti 1-2 sétával. Akkor válassz intenzív kutyát, ha a te életviteled is olyan: megfelelően tudod foglalkoztatni!

Tévhit az is, hogy a macskák inkább a helyhez kötődnek. Ha megfelelő kapcsolat van a cica és gazdája közt, pillanatok alatt alkalmazkodik új helyéhez. Figyeljünk oda költözködésnél a kutyákra is, elindulhatnak ösztönösen haza a régi irányba!

Költözésnél gondold át alaposan, hogy meg kell-e válnod kedvencedtől, kertből lakásba is kitűnően alkalmazkodik a legtöbb kutya és macska!

Arra kérlek, találkozz leendő kedvenceddel, ne fotó alapján dönts!

A Zöld Zebra Egyesület oldalán, a Fogadj örökbe menüpont alatt, megtalálod az örökbefogadásra váró kedvenceket.

Szerző: Legendi Jutka