Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Hímnemű állatok helyes ivartalanítása

close up, cat and dog together lying on the floor

Szeretném hangsúlyozni, hogy nincs az állatorvosok számára kijelölt egyetlen módszer legjobb tudomásom szerint, és azt is, hogy több, mint 100 állatorvossal történt konzultációmból összegzem az itt leírtakat, a lehető legegyszerűbb nyelvezetre fordítva.

 

Macska

A kandúr macskákat legjobb ivarérés előtt ivartalanítani (7-8 hónapos korban, de vannak állatorvosok, akik már 4 hónapostól vállalják).
Egyrészt elkerülhető ezzel, hogy elkezdjen jelölni, ami lakásban tartott állatnál sok kellemetlenséggel jár. Másrészt az ivarérettség a kandúroknál azzal jár, hogy a terület domináns kandúrja őket is vetélytársnak tekinti. Amellett, hogy nagyon sok sérülést szerez az ifjonc (nyílt sebek, elfertőződött gennyes tályogok, akár kiütött szem), a legtöbb halálos macskabetegség egyikét is elég hamar elkapják a verekedések és párzás során. Nagyon sok fiatal kandúr tűnik el, jobb esetben egyszerűen nem maradhatott a domináns kandúr területén, de máshol megél. Rosszabb esetben máshol nem sikerül neki megélni, vagy elüti autó, hogy a macskákat nem szerető emberek általi halálokat ne is említsem…

Ide kívánkozik egy történet.
Együtt laktunk egy családdal néhány évig. Nem szerették a macskámat, de végül magukhoz vettek egy kölyök kandúrt. Amikor elmondtam nekik miért fontos az ivartalanítás, akkor rám néztek és rosszalóan ezt a megjegyzést tették: De hát nem ivartalaníttathatjuk a környék összes kandúrját. Amikor válaszoltam, hogy bőven elég, ha a sajátjukat ivartalaníttatják elképedtek…

A kandúrokat elkötni nem szabad, mert daganatok forrása lehet. A kandúrok herélése gyors és relatív egyszerű műtét, altatásban történik, varratokat nem igényel. Ha enyhén szivárog a vér műtét után, akkor nem kell megijedni, de érdemes megmutatni az állatorvosnak (a kellemetlenségek és a sok pénz felesleges kifizetése elkerülése érdekében annak, aki műtötte).

 

Kutya

A kan kutyáknál megoszlanak a vélemények mikor a legjobb műteni.

Néhányan 1 éves kor felett műtenek. A legtöbb állatorvos 7-8 hónapos tájt már vállalja, de van néhány állatorvos, aki már 4 hónapostól.

A kan kutyákat elkötni nem szabad, mert daganatok forrása lehet. A herélésnek több módozata van. Mindegyiknek van előnye és hátránya. Érdemes az állatorvossal egyeztetni műtét előtt, hogy az adott kutyának melyik a legoptimálisabb. Általánosan elmondható, hogy a herélés megelőzi az idős korban gyakran előforduló prosztata problémákat.

A herélés módozatai:

1. Az állatorvos heréli a kutyát és levágja a herezacskót is.

Gyakorlatilag megszünteti annak a lehetőségét, hogy bármilyen rosszindulatú elváltozás, daganat forrása legyen a herezacskó. Ami gondot okozhat, megfelelő felügyelet nélkül a seb szétnyílhat (illetve ritka esetben megfelelő felügyelet mellett is), újra kell varrni. A seb helyéből fakadóan nagyon nehéz elkerülni, hogy a földdel érintkezzen, számítani lehet begyulladásra, antibiotikumos utókezelésre.

2. Az állatorvos felnyitja a herezacskót, heréli a kutyát, majd visszazárja a herezacskót.

Ez a vágás kevésbé feszíti, irritálja a kutyát. A fennmaradó herezacskók minimális százalékban esélyt adnak elváltozásokhoz, amely miatt esetleg le kell szedetni később. Előfordulhat, hogy a herezacskó megtelik savóval, beduzzad, érzékeny lesz. Idővel ez felszívódik, de szükséges lehet antibiotikumos utókezelés. Nagyon ritkán előfordul, hogy elváltozás miatt mégis le kell vágni a műtét után a herezacskót is.

3. Az állatorvos felnyitja a herezacskót, heréli a kutyát, a herezacskót nyitva hagyja.

Ez a vágás szintén kevésbé feszíti, irritálja a kutyát, a vágáson keresztül távozik a savó nagy része. Könnyebben fertőződhet, előfordulhat antibiotikumos utókezelés. A fennmaradó herezacskók minimális százalékban esélyt adnak elváltozásokhoz, amely miatt esetleg le kell szedetni később. Nagyon ritkán előfordul, hogy elváltozás miatt mégis le kell vágni a műtét után a herezacskót is.

4. Az állatorvos lágyékon vág egy kis nyílást és azon keresztül herél.

Tulajdonképpen a vágás a pénisz töve és a herezacskók közt van, lágyékon általában csak akkor, ha ott bújik egy rejtett here és külön kell kiszedni, de a legtöbb állatorvos leegyszerűsítve lágyékon herélésnek hívja ezt a módszert. Ennek a módszernek az az előnye, hogy minimalizálja a fertőződés esélyét. Hajléktalanokhoz és elkülönítővel nem rendelkező állatmenhelyekhez visszakerülő állatokat például így szoktak műteni. De a gazdás állatoknál is kedvelt emiatt. A fennmaradó herezacskók minimális százalékban esélyt adnak elváltozásokhoz, amely miatt esetleg le kell szedetni később. Előfordulhat, hogy a herezacskó megtelik savóval, beduzzad, érzékeny lesz. Idővel ez felszívódik, de szükséges lehet antibiotikumos utókezelés.

Vannak rejtett herés kutyák, leggyakrabban az egyik here nem száll le, de előfordul ritkán, hogy egyik sem. Ebben az esetben komolyabb műtét szükséges, és érdemes feltétlenül ivartalaníttatni az állatot mind a saját egészségére való tekintettel – mivel hajlamos elrákosodni – , mind azért, hogy ne vigye tovább az utódokra.

Szerző: Legendi Jutka