Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Műtét előtti teendők

Mielőtt elviszed megműttetni az állatod tájékozódj róla, hogy a választott állatorvos milyen módszerrel ivartalanít és pontosan mi van benne az árban, mik jelentenek extra kiadást.

mutet2Gondold át mikor a legalkalmasabb műttetned, az első napon, illetve az első 2 napban érdemes alaposan odafigyelni az állatra.

Az adott állatorvos el fogja mondani miket kell tenned műtét előtt. Általában azt kérik műtét előtt 10-12 órával az állat ne egyen és ne is igyon. A menhelyi állatokat gyakran műtő állatorvosok közt van, aki hozzá van szokva, hogy nem így érkezik az állat műtétre. Ha teheted, akkor az állat és az orvos életének megkönnyítésének érdekében, náluk is tartsd be ezt a korlátozást.

Feltétlenül mondd el az állatorvosnak, ha az állatnak bármilyen betegsége volt vagy van, lehet olyan eset, amikor nem ajánlják a műtétet, és lehet olyan eset, amikor máshogy fogják altatni az állatot.

Ha nem vagy benne biztos mikor volt az állat féreghajtva, bolha és kullancs ellen kezelve, akkor műtét előtt lehetőleg minimum 2 héttel kezeld, hogy ha férges lenne, akkor még műtét előtt 1-2 nappal a második hajtót is beadhasd. Így egyrészt biztosan nem okozol gondot a többi állatnak és gazdáinak, másrészt nyugalomban lábadozhat sajátod.

Ha van kedved és az állatorvos megengedi, akkor nézd végig a műtétet:)

Kösd össze az ivartalanítást apróbb műtéti beavatkozásokkal, amennyiben szükséges az állatod esetében, hogy ne kelljen újra altatni. Például ha farkaskörme, műtendő sérve van, de lehet, hogy kisebb zsírdaganatot is vállal az orvosod. Fogkövet is lehet leszedetni. Nekem volt olyan kutyám, amelyiknél felmerült a gyanú, hogy toklász van a fülében, már ivartalanítható korban volt, mivel a füle miatt bódítani kellett, gyorsan ivartalaníttattam is.

Az ivartalanítás császározásnál is elvégezhető, így nem kell az állatot később újra altatni és műteni, ha a gazda amúgy sem szeretne további szaporulatot, és tervezi az ivartalaníttatást. A műtét nem befolyásolja az anyaállatot a szoptatásban, és a kicsinyek gondozásában sem.

Konzultálj az állatorvosoddal ezekről a műtét előtt.

Az altatott állat hallása sokkal élesebb, lehetőleg csendes környezetben ébredezzen.

Szerző: Legendi Jutka