Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Műtét utáni teendők

Az ivartalanítást végző állatorvos minden információt és segítséget meg fog adni ahhoz, hogy a műtött állat megfelelően lábadozzon, gyógyuljon. Tájékoztatásképpen írtam ezt az almenüpontot.

mutetutan

Az állatot műtét után figyelni kell, amíg teljesen magához nem tér. Van olyan állatorvos, aki ébreszti az állatot, ő már ébren fogja a gazdának átadni.

Melegre (minimum 16-18 fok) van szüksége az állatnak, általában csak az első napon, de van olyan állat is, amelyiknek hosszabb időn át. Az első nap csak ihat, második naptól fogva ehet is. Ha az állat a harmadik napon sem akar enni, akkor konzultálj az állatorvossal.

A seb nem megfelelő gyógyulása esetén előfordulhat antibiotikumos utókezelés. Ez általában benne van a műtét árában, de jobb, ha még a műtét előtt tisztázod.

A legtöbb állatorvos műtét után gallér használatát kéri. A gallér ára nem szokott benne lenni a műtét árában. Legtöbb esetben beszerezhető az állatorvosnál (ha nem, akkor állatpatikában, állatos webáruházakban).

Érdemes arra is odafigyelni, hogy a külső varrat ne felszívódó legyen, mert az sipolyt okozhat, illetve a felszívódó varratot is érdemes kiszedetni. A belső varratok viszont felszívódóak legyenek. Nem felszívódó varrat esetén előfordulhat a szervezet ellenreakciója a belső varratoknál, gennyedzés, kilökődés, nagy lukak.

Varratszedésre 8-14 nap után szokott sor kerülni. A nagyon sok állatorvossal történt beszélgetésből én arra jutottam, hogy érdemes inkább később kiszedetni, amitől esetleg kicsit benő, de jelentős problémát nem okoz, mint hamarabb, kockáztatva ezzel, hogy esetleg a látszólag már összeforrt seb mégis szétnyíljon.

Az ivartalanított állat etetésére, mozgatására ugyanúgy figyeljünk, vagy akár fokozottabban. Minél több embernek mondjuk el, hogy a mi állatunk természetesen ivartalanított.

Szerző: Legendi Jutka