Ivartalanítási akciók

Többféle ivartalanítási akció létezik.
Egyrészt vannak olyanok, amelyek csak menhelyi állatokra vonatkoznak. Jelenleg 3 szervezetről tudok, amely ilyet kezdeményez. A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) és a Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ), két olyan országos szervezet mely tagjai állatmenhelyek, állatvédő szervezetek, ivartalanítási alapot hozott létre. Ezekbe az alapokba befizetnek a tagok, de befizethet bárki más is, aki támogatja az ivartalanítást menhelyeken. A rászoruló állatmenhelyek különböző feltételekkel pályázhatnak és kaphatnak pénzt ezekből az alapokból.
A Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület állatmenhelysegítő vásárokat tart és ezek összegét rászoruló állatmenhelyeken nagyobb részt ivartalanításra fordítja. Az Egyesület számlájára bárki bármikor befizethet adományt, megjelölve, hogy azt erre a célra szánja.

Van olyan ivartalanítási akció, amely a mentett állatokra vonatkozik, ezt általában állatvédő szervezetek vehetik igénybe együttműködő állatorvosoknál.

Vannak olyan ivartalanítási akciók, melyeket a lakosság is igénybe vehet állataival, ezek megelőzés céljából működnek (bár, vélemyényem szerint bármilyen állat ivartalaníttatása megelőzés is egyben), általában 1-2 hónapon át, illetve az anyagi források kiapadásáig tartanak. Ilyen szervezett akcióról is 3 szervezetnél tudok, de biztos vagyok benne, hogy más is szervezett már, várom az információt! Évente egyszer szervez ilyet a Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesület és a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány helyieknek. Évente 2-3-szor szervez ilyet országos szinten a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület. Ezeket az akciókat is bárki támogathatja a szervezetek támogatásával.
Ha bárkinek ilyen akció a tudomására jut és nem szerepel a honlapon, kérem juttassa el hozzám a szükséges plakátot, információt!

Szeretném felhívni a figyelmet az ivartalanítási akciókban résztvevő állatorvosok kiemelkedő karitatív tevékenységére, az akciók során jelentős árengedményeket adnak és általában sok műtétet a szabadidejük feláldozásával csinálnak meg. Vannak állatorvosok, akik önállóan is tartanak ivartalanítási akciót időnként, 10-30%-ot eresztve a műtétek árából!