Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Tévhit: A nőstény állatnak legalább egyszer szülnie kell

Ezt semmi nem indokolja!

cicamamaA legnagyobb problémát az okozza, hogy az emberek hajlamosak emberi tulajdonságokat ruházni az állatokra. Pedig az állatoknál az “anyaság” vagy “apaság” nem tudatos, ösztöneiktől hajtva párzanak és gondozzák kicsinyeiket, amikor pedig eljön az ideje, akkor érzelmek nélkül választják le őket. Egy házi kedvenc nem fog kölykök nemzése után vágyódni, ha a szomszéd kutya/macska leellik… (Megtévesztő lehet, hogy egyes anyaállatok átvállalják más szülők, akár más faj kölykeit. Ez nem emberi tudatosságú adoptálás.)

Akár saját utódaikkal is párzanak később, amennyiben úgy adódik. (Néhány főemlősnél megkérdőjelezem a teljes ösztönösséget, de jelen esetben leginkább a gyakori házi kedvencekről szól a honlap.) Ahogy házi kedvenceinknek nincs lelki szükségletük utódot nemzeni, úgy fizikai szükség sincs erre.

A kutyák, cicák első tüzelés előtt ivartalaníthatóak. Ma már Magyarországon is több olyan állatorvos van, aki a 4-6 hónap közti ivartalanítást propagálja és aktívan végzi. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig elterjedt szokás a már 2-3 hetes korban végzett ivartalanítás is. Az ilyen fiatalon végzett műtétekhez nagyon gyakorlott állatorvosra van szükség.

Az alább leírt információt sok állatorvossal egyeztettem, közülük sokan külföldön is dolgoztak.

tejmirigy_daganatAz egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a tejmirigy daganata. Ez szuka kutyáknál az esetek felében, nőstény macskáknál szinte mindig rosszindulatú formában jelentkezik, és rövid idő alatt az állat elpusztulásához vezethet. Ennek a betegségnek a veszélye jelentősen csökken, ha az ivartalanítást 2,5 éves kor előtt végezzük el.

Az ennél fiatalabb korban, de már a második tüzelés után ivartalanított szukáknál 26%, az első két ivarzás között műtötteknél 8%, az első tüzelés előtt operáltaknál 0,5%-ra csökken a tejmirigy daganat kialakulásának valószínűsége. Ezért lehetőleg az első tüzelés előtt, 6-7 hónapos életkorban ajánlott a nem tenyésztési célból tartott állatok ivartalanítása!
Az elmondottak mellett az ivartalanítással megelőzhető a méhgyulladás és a méhdaganatok kialakulása is.

Abba is érdemes belegondolni, hogy egy kutya akár 10-12 kölyköt hozhat világra, egy cica 4-6 kölyköt. Még ha csak egyszer is ellik mindenkinek a nőstény állata, vajon kinek kell ilyen rengeteg sok kisállat? Ne áldozzuk fel a már megszületett kölyköket, még meg nem fogant kölykökért!

Kérem, ha Önnek egy állatorvos mondta, hogy az állatnak egyszer szülnie kell, azt jelezze nekem, kérdezzen meg még 5 állatorvost, illetve forduljon az Állatorvosi Kamarához tanácsért!

Szerző: Legendi Jutka