Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Tévhit: Az ivartalanítás az állat csonkítása

Valóban, csonkításnak is nevezhető az ivartalanítás, hisz akkor végez az állatorvos megfelelő munkát, ha a hím állatot heréli, a nőstény állatból macskák esetén eltávolítja legalább a petefészkeket, kutyánál pedig mind a méhet, mind a petefészkeket.

Szuka kutya esetében:

szuka_kutya_ivarreszek

Kan kutya esetében:

kan_kutya_ivarreszek

Ezt mindig kérdezzük meg mielőtt ivartalaníttatjuk állatunkat. (Sajnos nincs semmilyen hivatalos nyilatkozat erről, hangsúlyozom, hogy több, mint 100 állatorvossal való konzultáció során jutottam erre az álláspontra.)

Azonban ha azt tekintjük, hogy az állat életminősége nem romlik, pszichésen nem károsul, nem csökken munkaképessége, teherbírása, sőt, az ivartalanítás az egészségvédelemnek majdnem olyan fontos eszköze, mint a védőoltások, mivel az ivartalanított állatok egészségesebben és évekkel tovább élnek, határozottan pozitívvá válik ez a csonkító eljárás.

Gondoljunk csak a mandula vagy vakbél műtétre! Gyerekkoromban bevett szokás volt a mandulákat megelőzésből kivenni, nekem például csak az orrmanduláimat kellett volna betegség miatt, de egy füst alatt a torokmanduláim is kivették…

Szerző: Legendi Jutka