Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Tévhit: Az összes születendő kisállatnak megvan a gazdája

Gyakran hallható a fenti állítás, ha megkérdezünk valakit, hogy miért nem előzi meg az alom létrejöttét akár elzárással, akár ivartalanítással.

kidobott_kiskutyak2

A kisállatok megszületése után, szinte ugyanilyen gyakran hallhatjuk, hogy X.Y. mégse vitte el, Y.Z. közben már nem is akar kisállatot, mert elköltözött, Z. W. még másik hármat is felajánlott, ahelyett, hogy elvitte volna azt, amelyikre nálunk várt, W. Y. azért nem vitt egyet sem, mert “hát egyik se hasonlít az anyjára, nekem meg pont olyan kéne”…
Sorolhatnám még, a lényeg, hogy egyáltalán nem biztos, hogy akik korábban jelezték, hogy mehet hozzájuk kisállat, azok valóban adott pillanatban magukhoz vesznek egyet, és azt élete végéig gondosan tartják.

Részemről felvetődik néhány más oldala is ennek a dolognak. Legelsőként az, hogy aki kicsit is nyitott szemmel jár és tudatos állattartó, az látja, hogy mennyi kisállat születik és hogy fizikai képtelenség ennyinek gazdát találni. Lehetséges, bár tapasztalataim alapján ez a kevésbé jellemző, hogy valaki tényleg az összes kisállatnak sikeresen talál gazdát, sőt, ha szerencséje van, akkor olyan felelős gazdát, aki az állatra élete végéig gondosan vigyáz. De ha belegondolsz, hogy mennyi olyan állat ellik, amelynek gondatlan gazdái vannak vagy nincs gazdája, és ezek a kölykök nem tehetnek arról, hogy ők ilyen helyre születtek és nekik senki sem fog gondos gazdát keresni, és azokra a helyekre, ahova mehetnének olyan kölyköket fognak örökbefogadni, amelyeknek megszületése megelőzhető lett volna… Nagyon sok állat kiírtását előzheted meg azzal, ha ivartalaníttatod kedvenced és egy almot se hagysz neki (aztán a kölykeinél is mindenki egy almot, stb., stb.).

A másik, amit szeretnék hangsúlyozni, hogy egy állat utódja lehet nagyon eltérő a szüleitől. Még a gondosan tenyésztett állatoknál is előfordul, hát még az utcai keverékeknél. Gyakran azért beszélik rá az egyes állattartókat, hogy ellessék meg az állatuk, mert ők is olyan állatot szeretnének (no és az már nem nagyon izgatja őket, hogy csak egyet, míg a kutya 4-12, macska 3-6 kölyköt ellik), aztán amikor megszületnek a kölykök, akkor mégsem kell egy sem, mert nem is olyan, akár külalakra, akár természetre… Én azt mondom, annyi már megszületett kisállat közül lehet választani, teljesen felesleges és felelőtlen dolog “megrendelésre” kisállatot “gyártani”.

Az elmúlt évek során rengeteg történetet meséltek, nem volt időm gyűjteni, néhány gazdával tartom a kapcsolatot, várom tőlük is és bárkitől a saját történetét, melyek jól illusztrálják a helyzetet.

Szerző: Legendi Jutka