Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Tévhit: Nem éri meg ivartalaníttatni

Amikor valaki ezt mondja, legtöbbünk az anyagiakra gondol, így ezzel kezdem.

kidobott_kiskutyakMagyarországon nagyon változó az állattartáshoz való viszony. Sajnos tényleg van egy olyan réteg, akiknek nem éri meg ivartalaníttatni. Ők azok, akik szülés után azonnal, vagy szoptatás vége felé megszabadulnak a kisállatoktól, akár saját kezűleg kiírtják őket, akár mással végeztetik ezt el, akár bedobálják környező kertekbe őket vagy kiteszik bárhova. Ők azok, akik nem költenek állatorvosra akkor sem, ha az állatuk rászorulna bármilyen sérülésből kifolyólag.

Szerencsére azonban nagyon sokan máshogy viszonyulnak állataikhoz. Azok, akik megadják a szükséges ellátást kedvenceiknek, tisztában vannak vele, hogy mennyi költséggel jár a felelős tartásuk. Amennyiben vemhesül, egy cica 4-6, egy kutya akár 10-12 kölyköt is ellhet. Felléphetnek komplikációk, szükség lehet állatorvosi ellátásra már vemhesség alatt, illetve szülés közben (egy császározás eleve annyiba kerül, mint egy ivartalanítás…). Ha semmi ilyesmi nem történik, akkor is a mamát (ha van más állat, azokat is) és a kölyköket 2 hetente féreghajtani kell. 6-8 hetes korban el kell kezdeni a védőoltásokat. Ha nem udvaron vannak, rengeteget kell takarítani.

Egy nőstény állat egyszeri ivartalanítási műtétjének a kifizetése egy gondos gazda esetében jóval kevesebbe kerül, mintha megfelelően ellátja a mamát és a kicsiket, egyetlen egy ellés estén is. Lehet, hogy a negyedik védőoltás beadatásakor talál csak gazdit egy kölyöknek, és egyáltalán nem biztos, hogy az új gazdi átvállalja ezeket a költségeket, mondván lesz még neki jó sok.

Vannak a költségeken kívül más indokok is, amiért néhányan úgy gondolják nem éri meg ivartalaníttatni.

Sokan például hormonkészítményeket adatnak állataiknak.

Ennek három oka szokott lenni.

  1. Az egyik, hogy cicák esetében van, hogy nem tudják megfogni őket. Ilyenkor bizony nagy feladat az ivartalaníttatás, a cicákat be kell csapdázni és az állatorvosnál is nagy feladat a műtéti előkészítés. Bizony komoly sérülések lehetnek a dologból, ha egy kis baleset becsúszik.
  2. A másik, nagyon tipikus ok, hogy gondolkodnak rajta, hogy egyszer majd hadd legyenek kölykeik. (Aki ezen gondolkodik, kérem olvassa el a Tévhitek menüpontokat!) Amennyiben sehogy sem vagy lebeszélhető arról, hogy egyszer legyenek kölykök, akkor is inkább vigyázz az állatra tüzelés alatt!
  3. Harmadik tipikus ok, amikor egy fajtatiszta állat felpárzik nem tervezetten és keverék kölykök lennének, de azt nem akarják megtartani. Nos, én erre is azt mondom, ha az a kutya/cica nem értékes tenyészállat, akkor inkább ivartalaníttassák azonnal, ahelyett, hogy elhajtják a kisállatokat.

Ha az anyagi oldalát tekintjük a fenti három hozzállásnak, akkor is azt kell mondanom, hogy ivartalaníttatni jobban megéri. A hormonkészítmények is meglehetősen drágák és gyakran okozhatnak problémát, legjellemzőbb a gennyes méhgyulladás, melyet azonnal műttetni kell, hogy az állat el ne pusztuljon.

A többi ivartalanítással kapcsolatos tévhitet is szokták mondani, például az állat elhízik, csúnya lesz és beteges vagy megőrül, nem sorolom tovább, hisz ezekről önálló almenüpontok szólnak.

Szerző: Legendi Jutka